Att vara med i bilpool

Mats och Ann var med och drog igång Meterns bilpool 1998. De tycker att de haft stor nytta av bilpoolen.

– Det bästa är att vi till en rimlig kostnad har nära tillgång till en bil utan de nackdelar som ägandet för med sig, säger Ann och Mats.

De använder bil främst under sommarhalvåret, till exempel för weekendresor och andra utflykter. De tycker också att poolbilen ger dem nya möjligheter att ta sig till platser som de tidigare inte övervägt att åka till.

– Vi har till exempel tagit en helgtur runt Mälaren och nosat runt i de otillgängliga delarna av Värmdölandet, som är svåra att nå med buss.

Bilen är också bra att ha när de behöver handla skrymmande saker.

Ann och Mats tycker att tillgängligheten är god. Vardagar och vardagskvällar brukar det sällan vara något problem för dem att få bil när de behöver.

– Helgbokningar gör vi i förväg men visst händer det att bilen är ledig en lördag eller söndag om vi kommer på att vi behöver den.

Bokningen görs i en gemensam kalender på internet, ett system som Mats och Ann tycker är enkelt att använda.

De flesta som är med i bilpoolen bor i bostadsrättsföreningen Metern på Helgagatan.

– Det gör att det är lätt att nå varandra om vi behöver diskutera något. Man känner de andra och vet till exempel att det är folk som lämnar bilen i ett skick som är okej.

Att äga en bil har egentligen aldrig varit ett alternativ för Ann och Mats.

– Det är för krångligt, säger Mats. Det är svårt att få tag på p-plats och jag är inte intresserad av att sköta allt som följer med bilägandet, som underhåll och reparationer.